Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η φορητή εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου του Κύπριου αγιογράφου ΠαρθένιουΗ Γέννησις της Θεοτόκου, τέλη 18ου - αρχές 19ου αιώνα


Ο Παρθένιος είναι ένας Παφίτης λαϊκός αγιογράφος ο οποίος έζησε κατά τα τέλη του 17ού αιώνα, και στις αρχές του 18ού αιώνα. Ο Παρθένιος κατά εμένα είναι ένας εξαίρετος ζωγράφος, κάτι σαν τον Θεόφιλο. Όμως επειδή η τέχνη του είναι ναΐφ, περιφρονήθηκε και παραμερίστηκε μέχρι της μέρες μας από τους δικούς μας δήθεν intellectuals που την χαρακτήρισαν ως «παιδική αφέλεια που φτάνει ως την καρικατούρα». Φαίνεται ότι δεν έχουν δει ποτέ τη κοπτική χριστιανική τέχνη της Αιθιοπίας η οποία προκαλεί τον θαυμασμό όλων των μελετητών καλών τεχνών του κόσμου. Παρεμπιπτόντως, η τεχνοτροπία του Παρθένιου έχει πολλές ομοιότητες με αυτή της κοπτικής παράδοσης. Όμως, επειδή έζησε στην Κύπρο, καμία μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τους κομπλεξικούς ψευτοδιανοούμενους μας για την πλούσια καλητεχνική δουλειά που ο Παρθένιος μας έχει αφήσει ως κληρονομιά. Γι' αυτό και ως λαός δεν πάμε μπροστά, γιατί αν ζούσε στην Ευρώπη θα ήταν πασίγνωστος.
Ο Παρθένιος γυρνούσε από χωριό σε χωριό, και από μοναστήρι σε μοναστήρι, και ζωγράφιζε αγίους επί παραγγελία. Έχει ζωγραφίσει αμέτρητες εικόνες σχεδόν σε όλα τα χωριά και τα μοναστήρια της Πάφου, καθώς επίσης και μερικές σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Ένας μεγάλος αριθμός από τις εικόνες του επέζησαν μέχρι τις μέρες μας και διακοσμούν διάφορες εκκλησίες χωριών αλλά και καθολικά μοναστηριών. Η ποιο πάνω εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης.
ΠΗΓΗ.NOCTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου